Sufinanciranje električnih vozila 2021

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s poticanjem elektromobilnosti, za koju je u 2021. godini ukupno osigurano čak 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osim većeg budžeta, građane i tvrtke očekuje i izmijenjeni model prijave za sufinanciranje. Naime, za razliku od dosadašnje direktne prijave, ove godine će za građane i tvrtke prijavu podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije. Na raspolaganju je čak 90 milijuna kuna, dok je preostalih 15 rezervirano za javni sektor, koji će se i dalje prijavljivati izravno Fondu. Nakon što Fond početkom lipnja objavi Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja. Međutim, kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u određenom roku uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4.900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna. Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Na njoj će zainteresirani korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti. Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli, tricikli, laki četvrtocikli) osigurano je do 20.000,00 kuna. Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Što ovo znači za Vas kao kupca?

Za razliku od prethodnih godina potpuno se promijenio način slanja zahtjeva fondu. Nema više čekanja u poštanskim uredima ili pred računalom kako bi “brži prst” pobijedio. Svu dokumentaciju u Vaše ime popunjava prodavač.

Prijava i realizacija u svega par koraka:

  1. Izaberite model na našoj stranici ili na stranici fonda – slobodno nam se obratite kako bi Vam pružili maksimalu pomoć prilikom izbora.
  2. Javite se lokalnom distributeru ili popunite obrazac na kraju stranice
  3. Uplatite predujam za vozilo – ove godine je potrebno prilikom prijave uplatiti predujam u iznosu od 7% (maksimalno 4900 kn za fizičke osobe, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna).
  4. Čestitamo! Vaša sredstva su rezervirana!
  5. Obavite kupovinu i registraciju skutera – u roku od mjesec dana sufinancirana sredstva sjedaju na Vaš račun.

Zainteresirani ste za kupovinu električnog skutera?

Popunite ovaj obrazac kako bi Vas kontaktirao naš Vama najbliži distributer s detaljnijim informacijama oko provedbe prijave i kupovine skutera.

4 + 2 =